Samba

Samba este un dans brazilian şi un gen muzical originar din Africa. Este recunoscut în întreaga lume ca un simbol al Braziliei şi al carnavalului brazilian. Considerată una dintre expresiile cele mai populare ale culturii braziliene, samba a devenit un simbol al identităţii naţionale a acestei ţări.

Bahia Samba de Roda (cercul de dans din Bahia), care a devenit un Patrimoniu al Umanităţii UNESCO în anul 2005, este rădăcina principală al sambei carioca, samba dansată în Rio de Janeiro astăzi.

Stilul modern de samba, care a apărut la începutul secolului 20, are un tempo de 2/4 la care se adaugă vocea corului, care cântă pe ritmul bătăilor din palme, şi sunetul specific al instrumentului batucada. În mod tradiţional, samba este cântată folosind diverse instrumente cu coarde, precum chitara, şi percuţie, cum ar fi tamburina. Influenţată de orchestrele americane la modă, şi impactul cultural al muzicii americane de după al doilea război mondial, samba a început să folosească tromboane, trompete, flaute şi clarinete.

Pe măsură ce samba s-a consolidat ca o expresie modernă şi urbana, a început să fie ascultata la posturile de radio, răspândite pe dealurile şi cartierele bogate din zonele de sud al Rio de Janeiro. Privită iniţial cu prejudecăţi şi discriminare, deoarece avea rădăcini negre, samba, prin ritmurile sale hipnotice, intonaţiile melodice şi versurile sale jucăuşe, a cucerit în cele din urmă clasa de mijloc, precum şi pe albi.

Cu sprijinul preşedintelui brazilian Getúlio Vargas, samba a câştigat statutul de "muzica oficială" a Braziliei.

Viaţa e prea scurtă ca să nu dansezi !